Yazılar

Zuckerberg, Metaverse’i güçlendirmek için AI projelerini ortaya koyuyor

Meta kurucusu Mark Zuckerberg, yapay zekayı “Metaverse’in kilidini açmanın anahtarı” olarak tanımlayan birkaç iddialı yapay zeka projesini açıkladı.

Canlı yayınlanan bir gösteride, AI özelliği Builder Bot’u kullanarak bir ada, ağaçlar ve bir plaj dahil olmak üzere temel bir sanal dünya yarattı.

Bay Zuckerberg ayrıca evrensel bir konuşma çevirmeni oluşturma planını duyurdu.

“Herhangi biriyle herhangi bir dilde iletişim kurabilme yeteneği, sonsuza dek hayal edilen bir süper güçtür” dedi.

Zuckerberg, Builder Bot’un Meta’nın yapay zeka asistanlarını geliştirmek ve insanlar sanal gerçekliğe kulaklık veya gözlükle girerken “AI’nın dünyayı deneyimlerimizden görmesine” izin vermek için CAIRaoke projesinin bir parçası olduğunu söyledi.

Ve Meta’nın sanal dünyalarını yöneten AI sistemlerinin gizliliği koruyacağına ve şeffaf ve sorumlu olacağına söz verdi.

Facebook, son 10 yıldır yapay zekaya yatırım yapıyor ve dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Yann LeCun’u yapay zekanın başında tutuyor.

Ocak ayında, 2022’nin ortalarında tamamlandığında dünyanın en hızlısı olmayı hedeflediği yeni bir yapay zeka süper bilgisayarı inşa ettiğini duyurdu.

Facebook, ifşaatçı Frances Haugen’in açıklamalarının ardından Ekim ayında şirket adını Meta olarak değiştirdi.

O zaman, Bay Zuckerberg, insanların çalışabileceği, oynayabileceği ve sohbet edebileceği, eskiden Oculus olan Meta Quest gibi VR kulaklıklar aracılığıyla erişilebilen geniş kapsamlı bir Metaverse’den bahsetti.

Ve Meta, inşasına yardımcı olması için Avrupa’da 10.000 kişiyi işe almayı planlıyor.

Potansiyelinin çok fazla yutturulması oldu.

Ancak eleştirmenler, büyük şirketlerin bu tür dünyaların yaratılmasına hükmetmesine izin verilip verilmeyeceğini ve kullanıcıların ne kadar güvenli olacağını sordu.

‘İstenmeyen etkileşimler’
Facebook’un ilk yatırımcılarından biri olan Roger McNamee, BBC News’e, sosyal ağının kullanıcı verilerini gizli tutmayı veya yanlış bilgi ve nefret söylemini önlemeyi nasıl başaramadığı göz önüne alındığında, şirketin “distopik” bir Metaverse oluşturmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Meta teknoloji şefi Andrew Bosworth, Metaverse’in, özellikle aynı alanda etkileşime giren çok sayıda şirketin uzun vadeli hedefi göz önüne alındığında, mevcut dijital platformlardan daha zor olacağını kabul etti.

Ancak kullanıcıların deneyimi kontrol etmesine izin vereceğine söz verdi.

Kadınların Meta VR platformu Horizon Worlds’de tacize uğradıklarını hissettikleri raporların ardından şirket, avatarları “istenmeyen etkileşimlerden” korumak için aceleyle Kişisel Sınır adlı bir özelliği tanıttı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu