Yazılar

Amazon’un zorla çalıştırmayla bağlantılı Çinli tedarikçileri kullandığı bildiriliyor

Kar amacı gütmeyen izleme kuruluşu Campaign for Accountability’nin (NBC News aracılığıyla) sahibi olduğu bir araştırma grubu olan Tech Transparency Project’in (TTP) bir raporuna göre, Amazon’un Çin’de zorla çalıştırma bağlantıları olan tedarikçiler çalıştırdığı iddia ediliyor. Rapor, Amazon’u Uygur çalışma kamplarıyla ilişkilerinin kanıtlarına rağmen bu tedarikçilerle çalışmaya devam etmekle suçluyor.

Çin’in ülkenin Müslüman etnik azınlığı olan Uygur nüfusu, büyük ölçüde Çin’in Sincan bölgesinde yoğunlaşmıştır. Grup, birkaç yıl boyunca ülke içinde gözaltı kampları, sürekli gözetim, toplu kısırlaştırma ve zorla çalıştırma dahil olmak üzere bir dizi insan hakları ihlaline maruz kaldı. TTP’nin belirttiği gibi, Çin, Uygurları Sincan bölgesinden Çin genelindeki fabrikalara taşımak için “işgücü transferleri” adını verdiği şeyi kullanıyor ve onları TTP’nin “sıklıkla zorlayıcı ve kitlesel gözaltı ve yeniden eğitim kamplarından oluşan bir ağla bağlantılı” çalışma programlarına girmeye zorluyor. ”

TTP, Amazon’un tedarikçi listesindeki (sayfanın tedarik zinciri haritasının altındaki küçük baskıda bir CSV dosyası olarak mevcuttur), Çin’in Xinjiang’daki Uygur nüfusunun zorla çalıştırılmasıyla “doğrudan veya dolaylı olarak” bağlantılı olmakla suçlanan beş şirketin yerini tespit ediyor. bölge. Amazon’un tedarikçileri, Echo, Fire TV, Kindle gibi Amazon markalı ürünleri, Amazon Basics serisinin bir parçası olarak satılan çok çeşitli uygun fiyatlı ürünleri ve daha fazlasını yapmaktan sorumludur.

TTP, üç Amazon tedarikçisinin – Luxshare Precision Industry, AcBel Polytech ve Lens Technology – bildirildiğine göre kendilerinin zorunlu işçi çalıştırdığını tespit etti. Diğer iki şirket, GoerTek ve Hefei BOE Optoelectronics dolaylı olarak işin içindedir ve iddiaya göre zorla çalıştırmayla suçlanan tedarikçileri kullanmaktadır. Bir dizi önceki rapor, geçmişte bu şirketleri suçladı – örneğin, Luxshare ve Lens Technology, The Information ve The Washington Post’un bomba gibi raporlarında zorla çalıştırmayla bağlantılıydı, ancak bu raporlar Apple’ın şüpheli tedarikçi geçmişine aitti.

TTP’nin işaret ettiği gibi, Amazon’un tedarik zinciri standartları (PDF), zorla çalıştırmayı özellikle dışlar. Standartları, “Amazon tedarikçileri köle, hapishane, sözleşmeli, borçlandırılmış veya başka bir şekilde zorunlu işçi çalıştırmamalıdır” dedi. “Tüm işler gönüllü olmalı ve işçiler işten ayrılmak ve işlerini veya diğer çalışma statülerini makul bir ihbarla sona erdirmekte özgür olmalıdır.”

Amazon’un zorla çalıştırmayla bağlantılı tedarikçileri kullandığını iddia etmenin yanı sıra, TTP, geçen yıl ABD hükümeti tarafından satışı yasaklanan Sincan kaynaklı pamuk satan bir dizi hesap da buldu. ABD’nin Aralık ayında Xinjiang’dan ithalat yasağını tamamen kaldırmasıyla birlikte bazı ülkeler de Sincan’a yaptırımlar uyguladı.

Apple ve Amazon, Xinjiang ve zorunlu çalıştırma ile bağları olan ABD merkezli tek şirket değil. Bu yılın başlarında Tesla, Sincan bölgesinde bir showroom açtığı için eleştirilerle karşı karşıya kaldı ve Aralık 2020 tarihli TTP raporunda yukarıda bahsedilen Lens Technology şirketinin iddia edilen müşterisi olarak da bahsedildi.

Amazon sözcüsü Erika Reynoso, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Amazon, faaliyet gösterdiği tüm yargı alanlarındaki yasalara ve düzenlemelere uyuyor ve tedarikçilerin Tedarik Zinciri Standartlarımıza uymasını bekliyor” dedi. “Zorla çalıştırma veya ihraç etmeyle ilgili olanlar da dahil olmak üzere insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaları ciddiye alıyoruz. Zorla çalıştırma kanıtı bulduğumuzda veya aldığımızda harekete geçiyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu